Jadłospis
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
20.10.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , kiełbaski na ciepło , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa koperkowa z kaszą kuskus , kluski ziemniaczane okraszone masłem , surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Słomka ptysiowa , kakao , gruszka .
alergeny: 1,7
|
17.10.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym , tuńczyk w sosie śmietanowym , makaron penne , kompot .
alergeny: 1,4,7,9
|
Płatki na mleku , winogrono .
alergeny: 1,7
|
16.10.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami ( sałata , ogórek zielony , pomidor , papryka ) , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , jabłko .
alergeny: 7
|
Żurek na boczku , schab w sosie chrzanowym , sałatka z kapusty białej , kasza na sypko , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Winogrono , biszkopty , sok wisniowy .
alergeny: 1
|
15.10.2025
- Środa
|
Chleb z masłem , serek śmietankowy do smarowania , talerz warzyw , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa selerowa z lanym ciastem , leczo z cuknii , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,3,7,9
|
Bułka mleczna z masłem , kakao , jabłko .
alergeny: 1,7
|
14.10.2025
- Wtorek
|
Chleb z masłem , pasta z jaj ze szczypiorkiem talerz z warzywami (pomidor , ogórek zielony , paparyka ) , herbata z sokiem .
alergeny: 1,3,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Rosół z makaronem i natką pietruszki , filet w sosie własnym , ogórek kiszony , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt brzoskwiniowy - wyrób własny , paluchy kukurydziane , jabłko .
alergeny: 7
|
13.10.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , kiełbaski na ciepło , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Kapuśniak z kapusty włoskiej z ziemniakami , racuchy z cukrem pudrem , surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem soku z cytryny .
alergeny: 1,3,7,9
|
Pieczywo z masłem , pasta z makreli wędzonej, ogórek kiszony , herbata zielona .
alergeny: 1,4,7
|
10.10.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , kiełbasa szynkowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Krupnik z warzywami , filet rybny w panierce , sałata masłowa w śmietanie , ziemniaki puree , kompot
alergeny: 1,3,4,7,9
|
Płatki kukurydziane na mleku , jabłko , winogrono .
alergeny: 1,7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne