Jadłospis
| Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|---|
|
13.11.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Rosół z makaronem i natką pietruszki , filet w sosie własnym , bukiet warzyw , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Deser waniliowy z musem truskawkowym , jabłko .
alergeny: 1,7
|
|
12.11.2025
- Środa
|
Chleb z masłem , szynka krotoszyńska , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa kalafiorowa z kaszą manną i natką pietruszki , jajko gotowane , marchewka z groszkiem , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,3,7,9
|
Ciasteczka maślane , kakao , gruszka .
alergeny: 1,7
|
|
10.11.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka krotoszyńska , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok , gruszka . |
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami , makaron z serem okraszony masłem , marchewka do gryzienia , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Ciasteczka maślane , mleko , jabłko .
alergeny: 1,7
|
|
07.11.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok , gruszka . |
Zupa koperkowa z ryżem , ryba po grecku z warzywami , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,4,7,9
|
Płatki kukurydziane na mleku , jabłko .
alergeny: 1,7
|
|
06.11.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok , banan .
alergeny: 7
|
Żurek na boczku , schab w sosie chrzanowym , ogórek kiszony , kasza , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt naturalny z brzoskwiniami , paluchy kukurydziane , gruszka .
alergeny: 7
|
|
05.11.2025
- Środa
|
Chleb z maslem , szynka z indyka , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa szpinakowa z ziemniakami na śmietanie , gołąbki w sosie pomidorowym , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Bułka z kremem kakaowym - wyrób własny , mleko , gruszka .
alergeny: 1,7
|
|
04.11.2025
- Wtorek
|
Chleb z masłem , pasta z jaj ze szczypiorkiem , talerz warzyw , herbata z sokiem .
alergeny: 1,3,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Rosół z makaronem i natką pietruszki , indyk w sosie własnym , sałatka z czerwonej kapusty , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Kasza manna na mleku z musem truskawkowym , jabłko .
alergeny: 1,7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne