Jadłospis
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
15.09.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami , spaghetti w sosie bolońskim , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Płatki kukurydziane na mleku , jabłko .
alergeny: 1,7
|
12.09.2025
- Piątek
|
Pieczywo z masłem , szynka z indyka , talerz warzyw , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok , gruszka . |
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym , makaron penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym , kompot .
alergeny: 1,4,7,9
|
Płatki wielozbożowe na mleku , banan .
alergeny: 1,7
|
11.09.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , pasta z jaj ze szczypiorkiem , talerz z warzywami , kawa zbożowa .
alergeny: 1,3,7
|
Mleko, banan .
alergeny: 7
|
Żurek na boczku , gulasz wieprzowy , ogórek kiszony , kasza jęczmienna , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Mix owocowy , biszkopty , sok .
alergeny: 1
|
10.09.2025
- Środa
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami : sałata zielona , ogórek , pomidor , papryka , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok wiśniowy , gruszka . |
Zupa kalafiorowa z kaszą manną i natką pietruszki kluski z masłem , surówka z kiszonej kapusty , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Banan , biszkopty , kakao .
alergeny: 1,7
|
09.09.2025
- Wtorek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Rosół na wywarze drobiowym z makaronem i natką pietruszki , kurczak w sosie własnym , sałatka z kapusty czerwonej , ziemniaki , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt brzoskwiniowy , flipsy , jabłko .
alergeny: 7
|
08.09.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka mozaikowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa szpinakowa z ziemniakami , racuchy z cukrem pudrem , surówka z marchewki i jabłka , kompot .
alergeny: 1,3,7,9
|
Pieczywo z masłem , biały ser , pomidor , bawarka .
alergeny: 1,7
|
05.09.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , polędwica sopocka , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa pomidorowa z makaronem , ryba panierowana , sałata ze śmietaną , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,3,4,7,9
|
Płatki kukurydziane na mleku , arbuz .
alergeny: 1,7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne