Jadłospis
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
21.09.2023
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser twarogowy , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki , schab w sosie chrzanowym ,sałatka z buraczków z dodatkiem jabłka , ziemniaki puree , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Mix owocowy : śliwka , jabłko , ciasteczka zbożowe , sok .
alergeny: 1
|
20.09.2023
- Środa
|
Chleb z masłem , serek almette , talerz z warzywami , kakao .
alergeny: 1,7
|
Sok , banan . |
Zupa koperkowa z lanym ciastem i natką pietruszki , leczo z cukinii , ziemniaki , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,3,9
|
Deser mleczno waniliowy , jabłko .
alergeny: 1,7
|
19.09.2023
- Wtorek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Śliwka , sok . |
Rosół z makaronem i natką pietruszki , filet w sosie własnym , kapusta mieszana , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt naturalny z brzoskwiniami , flipsy , jabłko .
alergeny: 7
|
18.09.2023
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka gotowana , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa z soczewicy z ziemniakami , risotto z mięsem mielonym i warzywami , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Arbuz , sok , biszkopty .
alergeny: 1
|
15.09.2023
- Piątek
|
Chleb z masłem , polędwica sopocka , talerz z warzywami , herbata zielona .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa kalafiorowa z kaszą manną i natką pietruszki , ryba saute , kapusta zasmażana , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,4,7,9
|
Płatki zbozowe na mleku , jabłko .
alergeny: 1,7
|
14.09.2023
- Czwartek
|
Chleb z masłem , serek almette , talerz z warzywami : pomidor , papryka , ogórek , sałata zielona , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Żurek na boczku , gulasz wieprzowy , kasza , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Mix owocowy : gruszka , śliwka , słomka ptysiowa , sok pomarańczowy .
alergeny: 1
|
13.09.2023
- Środa
|
Chleb z masłem , kiełbaski na ciepło , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , jabłko .
alergeny: 7
|
Zupa pomidorowa z ryżem , kluski z boczkiem , surówka z kiszonej kapusty .
alergeny: 1,7,9
|
Rogaliki z kremem czekoladowym , kawa inka , śliwka .
alergeny: 1,7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne