+48 (32) 285 73 51
logotyp BIP - Biuletyn Informacji Publicznej

Jadłospis

Dzień
26.02.2024
Poniedziałek
23.02.2024
Piątek
22.02.2024
Czwartek
21.02.2024
Środa
20.02.2024
Wtorek
19.02.2024
Poniedziałek
16.02.2024
Piątek

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  • 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
  • 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
  • 3 - Jaja i produkty pochodne
  • 4 - Ryby i produkty pochodne
  • 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
  • 6 - Soja i produkty pochodne
  • 7 - Mleko i produkty pochodne
  • 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
  • 9 - Seler i produkty pochodne
  • 10 -Gorczyca i produkty pochodne
  • 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
  • 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
  • 13 - Łubin i produkty pochodne
  • 14 - Mięczaki i produkty pochodne