Jadłospis
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
17.03.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka gotowana , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Jabłko |
Zupa marchewkowa z kaszą kuskus , kluski ziemniaczane okraszone boczkiem , surówka z kiszonej kapusty , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Płatki na mleku , banan .
alergeny: 1,7
|
14.03.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem ,szynka gotowana , talerz z warzywami , herbata zielona .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krupnik z warzywami , ryba panierowana , surówka z kiszonej kapusty , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Słomka ptysiowa , jabłko , mleczko .
alergeny: 1,7
|
13.03.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Sok , gruszka .
alergeny: 7
|
Zupa koperkowa z ryżem , schab w sosie chrzanowo śmietanowym , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt naturalny , banan , flipsy .
alergeny: 7
|
12.03.2025
- Środa
|
Chleb z masłem , szynka gotowana , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym , risotto z mięsem mielonym i warzywami , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Płatki na mleku mandarynka , jabłko .
alergeny: 1,7
|
11.03.2025
- Wtorek
|
Chleb z masłem , pasta jajeczna ze szczypiorkiem , talerz z warzywami , kawa inka .
alergeny: 1,3,7
|
Mleko , banan . |
Rosół na wywarze mięsno warzywnym z makaronem nitka i natką pietruszki , indyk duszony , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Bułka mleczna z kremem kakaowym - wyrób własny , sok pomarańczowy , jabłko .
alergeny: 1,7
|
10.03.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , szynka drobiowa , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa selerowa z kaszą manną i natką pietruszki , jajko gotowane , marchewka z groszkiem , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,3,7,9
|
Słomka ptysiowa , sok , mandarynka .
alergeny: 1
|
07.03.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , jabłko .
alergeny: 7
|
Zupa marchewkowa z kaszą kuskus , ryba panierowana , kapusta zasmażana , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,3,4,7,9
|
Płatki na mleku , banan .
alergeny: 1,7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne