Jadłospis
| Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|---|
|
19.12.2025
- Piątek
|
Płatki śniadaniowe na mleku .
alergeny: 1,7
|
Sok , banan . |
Zupa pomidorowa z makaronem , ryba panierowana , kapusta zasmażana , ziemniaki puree , kompot .
alergeny: 1,3,4,7,9
|
Ciasteczka maślane , mandarynka , sok
alergeny: 1
|
|
18.12.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami , ryż po meksykańsku z mięsem mielonym , papryką , kukurydzą i czerwoną fasolką , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Jogurt naturalny z truskawkami ,flipsy , jabłko .
alergeny: 7
|
|
17.12.2025
- Środa
|
Chleb z masłem , szynka z indyka , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krupnik z warzywami , jajko gotowane , marchewka z groszkiem , ziemniaki , kompot .
alergeny: 1,3,7,9
|
Bułka mleczna z masłem , kakao , mandarynka
alergeny: 1,7
|
|
16.12.2025
- Wtorek
|
Chleb z masłem , serek biały do smarowania , talerz z warzywami , herbata z sokiem.
alergeny: 1,7
|
Mleko , jabłko .
alergeny: 7
|
Rosół z makaronem i natką pietruszki , indyk duszony , sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem i cebulką , ziemniaki , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Płatki na mleku , banan .
alergeny: 7
|
|
15.12.2025
- Poniedziałek
|
Chleb z masłem , polędwica sopocka , talerz z warzywami , bawarka .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan , jabłko .
alergeny: 7
|
Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym , spaghetti w sosie bolońskim , kompot wieloowocowy .
alergeny: 1,7,9
|
Słomka ptysiowa , sok wiśniowy , gruszka .
alergeny: 1
|
|
12.12.2025
- Piątek
|
Chleb z masłem , szynka konserwowa , talerz z warzywami , herbata z sokiem .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym , makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowy z natką pietruszki , kompot .
alergeny: 1,4,7,9
|
Biszkopt , mleko , mandarynka .
alergeny: 1,7
|
|
11.12.2025
- Czwartek
|
Chleb z masłem , ser żółty typu szwajcarskiego , talerz z warzywami ,herbata .
alergeny: 1,7
|
Mleko , banan .
alergeny: 7
|
Żurek na boczku , pieczeń wieprzowa duszona , ogórek kiszony , kasza na sypko , kompot .
alergeny: 1,7,9
|
Płatki na mleku , mandarynka .
alergeny: 7
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne
- 2 - Skorupiaki oraz produkty pochodne
- 3 - Jaja i produkty pochodne
- 4 - Ryby i produkty pochodne
- 5 - Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne
- 6 - Soja i produkty pochodne
- 7 - Mleko i produkty pochodne
- 8 - Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne
- 9 - Seler i produkty pochodne
- 10 -Gorczyca i produkty pochodne
- 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne
- 12 - Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- 13 - Łubin i produkty pochodne
- 14 - Mięczaki i produkty pochodne